Artikel uit BN-DeStem van 12 oktober
Professionele klassieke musici die normaal in het Amsterdamse Concertgebouw staan, naar Bergen op Zoom halen. Dat is wat de kersverse Stichting Cultuurpodium in de Ontmoetingskerk wil bereiken. ,,De akoestiek hier is uniek."
BN-DeStem, Timo van de Kasteele
Bergen op Zoom.
Door de week zitten de meeste kerken op slot, worden met sluiting bedreigd. De Ontmoetingskerk aan Bolwerk-Zuid, een expressionistisch bakstenen gebouw in de vormentaal van de Amsterdamse School, is een uitzondering.
Op een doordeweekse dag bruist het van de werkgroepen die er samenkomen. ,,Maar ook wij zijn ervan doordrongen dat we naar de toekomst moeten kijken", zegt Willem Vermeulen, naast emeritus-predikant nu ook voorzitter van de kersverse Stichting Cultuurpodium Ontmoetingskerk.
Want ook bij de Ontmoetingskerk merken ze de teruggang. ,,Het liturgisch werk in de kerk neemt af, er zijn minder kerkdiensten, minder vieringen zoals trouwerijen maar ook minder crematies en uitvaartdiensten. Terwijl een gebouw als dit bedoeld is om te gebruiken en een uniek podium biedt voor culturele doeleinden, zoals (klassieke) concerten."
En dat is precies waar de kersverse stichting zich op gaat richten, zegt Vermeulen. ,,Intieme concerten die ook in het Amsterdamse Concertgebouw plaatsvinden, willen we in de Ontmoetingskerk een kleinschalig podium bieden. Het gebouw heeft een unieke akoestiek, die vindt je nergens hier in Bergen op Zoom."
Met de Oekraïense Anna Fedorova (33), volgens dagblad Trouw de 'huispianist' van het Amsterdams Concertgebouw, heeft het protestantse kerkje aan Bolwerk-Zuid alvast een tot de verbeelding sprekende naam op het affiche staan.
,,Fedorova brengt het voor piano gecomponeerde muziekstuk 'de schilderijtentoonstelling' van de Russische componist Modest Petrovitsj Moesorgski", vertelt secretaris Deborah de Weerd, medeverantwoordelijk voor de programmering van het cultuurpodium.
Het is een van de namen in het nog bescheiden programma dat morgen officieel aftrapt met een muzikaal verhalenprogramma voor de basisschooljeugd.
,,Met muziek en theater brengt Bert Vos de Tweede Wereldoorlog tot leven", zegt De Weerd.
De voorstelling sluit naadloos aan op de herdenking van de Slag om de Schelde en de bevrijding van West-Brabant, later deze maand. Het zeskoppige bestuur denkt met het cultuurpodium een waardevolle aanvulling te kunnen bieden op het al rijke culturele aanbod in de stad.
,,We hebben de activiteiten afgestemd met de Gertrudis-stichting die in de stadskerk uitvoeringen verzorgt", zegt bestuurslid Jan Voorsluijs.
,,We richten ons echt op die intieme concerten die niet tot hun recht komen in Gebouw-T, theater De Maagd of Sint Gertrudiskerk."
De stichting werkt daarbij nauw samen met de protestantse gemeente, eigenaar van het gebouw. Tegelijkertijd haalt het bestuur volop samenwerking aan met het onderwijs, het Centrum voor de Kunsten en andere cultuurpodia. ,,We willen breder gaan dan enkel klassieke muziek, ook kunst willen een podium bieden."
Het idee is dat de opbrengsten uiteindelijk ten goede komt aan de kerk, zegt Vermeulen. ,,Maar laten we eerst onderzoeken of we onszelf kunnen bedruipen. We doen dit vooral voor het Bergse publiek én omdat we een dergelijk podium in de stad missen."
Vermeulen is blij dat het cultuurpodium deze maand van start gaat. ,,We hebben het hier al twintig jaar over. Maar nooit was er de tijd. Terwijl we destijds, bij de renovatie van de kerk, in de inrichting volop rekening hebben gehouden met het feit dat deze kerk meer is dan een plek waar wekelijkse kerkdiensten plaatsvinden."